Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lek inte med elden

Hur står det till med säkerheten, vad göra man om VMA händelsevis inte fungerar och hur förbereder man sig för brand? Gott och blandat i veckans omvärldsbevakning. 

Regeringen, tillsammans med både polisen och Säpo, hade en liten pratstund med pressen nyligen för att diskutera hur det står till med säkerheten i landet. Budskapet var lite blandat. Visserligen har säkerhetsläget blivit lite knepigare, men det finns ingen anledning att börja oroa sig för terrornivån just nu. Vi hänger kvar på nivå fyra sedan i augusti, vilket är ett hack under toppen på vår femgradiga ”orosmätare”.

Trots allvaret i budskapet, är uppmaningen ganska avslappnad: fortsätt som vanligt, men håll ögonen öppna och spana in vad som händer runt omkring dig.

I en lite mer komisk vändning visade sig måndagens test av VMA-systemet (det där högljudda larmet som ska varna oss vid fara) ha stött på lite trassel. Stora delar av Stockholm blev helt utan varning på grund av en krånglande nyckelbrytare, som nu har fixats till. Det var ju ”bara” ett test, men tänk om det hade varit på riktigt? Då är det bra att veta att det finns andra sätt att hålla sig informerad, som till exempel genom att lyssna på P4. (Och det finns fler alternativ än så, vilket vi dyker ner i djupare i avsnitt 10.)

Några skarpa VMA

Ett gammalt sanatorium i Härryda fick sig en het överraskning, och ett helt köpcentrum i Vagnhärad blev grillat trots hjältemodiga insatser från flera räddningsteam. Nu gissar vi på att det inte var några vilsna stearinljus eller en mysig brasa som ställde till det den här gången. Men runt juletider vet man aldrig – ljus och eldstäder är klassiska bovar i dramat.

Om du råkar vara singelförälder ska du vara extra försiktig, för då är risken för att få oväntat besök av eld och lågor ännu större. För att jonglera barnskrik och pastavatten på spisen ensam är ingen dans på rosor. Skulle det otänkbara hända och din bostad börjar brinna, är det A och O att du har koll på nödutgångarna. Bor du i en höghuslägenhet eller ett mysigt hus? Är det hallen eller köket som börjat imitera Mordor? Och vem har du att tänka på – är det bara du eller är ni flera i familjen, kanske finns det djur?

Det spelar ingen roll vilken hur det ser ut för just dig  – det viktigaste är att du har en spelplan som är skräddarsydd för just dig och dina. Så, ta en funderare på hur du bäst skyddar ditt fort från att bli en grillfest ingen vill bli inbjuden till.

Rädda, varna, larma, släck.

När det gäller brandsäkerhet hemma, finns det en enkel grundregel att följa: Rädda, varna, larma och släck. Denna princip guidar oss genom de steg vi bör ta för att effektivt hantera en brand.

För det första, vi börjar med att rädda och varna de i vår närhet som kan vara i fara, inklusive oss själva. Detta är det första och viktigaste steget. Därefter larmar vi räddningstjänsten genom att ringa 112, en åtgärd som kan rädda liv och begränsa skadorna av branden. Om situationen tillåter, och vi bedömer att vi kan hantera branden själva, försöker vi släcka den.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar att varje hushåll bör ha viss grundläggande brandskyddsutrustning:

  • En fungerande brandvarnare: Överraskande nog har redan 90% av svenska hushåll en brandvarnare installerad. Men det är viktigt att komma ihåg att regelbundet testa dem för att säkerställa att de fungerar korrekt och verkligen kan larma vid rökutveckling.
  • En pulverbrandsläckare på minst 6 kg: Det är avgörande att veta hur man använder den. Om du inte är säker på hur den fungerar, ta dig tid att lära dig det. Har du ingen hemma, är det en god idé att införskaffa en.
  • En brandfilt: Den bör vara minst 120×180 cm stor. En brandfilt kan vara ovärderlig i situationer där en brand snabbt behöver kvävas.

Det är också viktigt att hela familjen vet vad de ska göra i händelse av en brand. Diskutera och planera för hur ni ska agera om de vanliga utgångarna inte är tillgängliga. Vilka alternativ finns? Finns det några hinder som kan göra det svårare att ta sig ut, som låsta dörrar eller fönster? Om ni behöver evakuera från en övre våning, hur ska det gå till? Behövs en stege, och i så fall, har ni en? Fastställ en mötesplats där hela familjen kan samlas efter en evakuering. Se till att alla känner till denna plats.

Och öva, öva, öva. Genom att öva regelbundet bygger ni upp både kunskap och trygghet, vilket är avgörande i en nödsituation. Att ha tillgång till rätt utrustning är en sak, men att veta hur man använder den effektivt under press är något helt annat. Det hjälper inte hur många bra brandstegar ni har om barnen inte klarar eller vågar klättra ner för dem.