Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Översvämningar i Sverige: Förberedelse och krismedvetenhet är avgörande

Sverige har nyligen bevittnat en rad varningar för höga flöden och översvämningar i olika delar av landet. Från Finnspångsån till Svartån i Västerås har vattendrag svämmat över, vilket har lett till allvarliga konsekvenser som risker för tågtrafik, instabila vägar och hot mot bostäder och infrastruktur. Dessa händelser belyser behovet av förberedelse och effektiv krishantering i Sverige.

De senaste årens varningar för översvämningar och höga flöden i Sverige har väckt viktiga frågor kring förberedelse och krismedvetenhet. Översvämningar har många negativa konsekvenser, såsom störningar i tågtrafiken, instabila vägar och byggnader samt risk för underminering och slukhål. Det är viktigt att förstå att höga flöden och snabba strömmar utgör fara, och det är bäst att hålla sig borta från vattendrag under dessa omständigheter. Även om hunden insisterar på sin vanliga promenad är det viktigt att prioritera säkerheten.

En nyligen genomförd studie från bibliotekshögskolan visar på brister i informations- och kunskapsutbyte mellan och inom kommuner vid översvämningar. Detta avslöjar en betydande svaghet i hanteringen av översvämningsrisker och andra kriser. Trots att kommunerna ofta drabbas av liknande händelser finns det en bristande investering i planering och strategier för att möta dessa utmaningar.

Denna brist på strukturer och överenskommelser kan försvåra hanteringen av kriser av alla slag, inklusive skogsbränder, snöfall och stormar. Utmaningarna inkluderar oklarheter gällande ansvar, personberoende processer och bristande resurser för planering och strategi.

Förberedelse och krismedvetenhet är avgörande för att hantera översvämningsrisker i Sverige. Genom att investera i planering och strategier kan kommuner och samhällen bättre rusta sig för att möta dessa hot. Studien, som identifierar brister i informationsutbyte och krishantering, ger därmed värdefulla insikter för framtida åtgärder. Det är dags att politiker och samhällsaktörer tar itu med dessa utmaningar och prioriterar resurser för att säkerställa vår nationella beredskap inför översvämningar och andra naturkatastrofer.

Studien erbjuder förslag på hur kommunerna kan förbättra sin krishantering och vi uppmanar politiker att ta till sig dessa förslag. Genom att uppmärksamma politikerna och rösta på de som visar en medvetenhet om krisfrågor kan vi alla bidra till att förbättra vår kommuns beredskap och säkerhet.

Kort sagt, håll dig informerad, var medveten om risker och engagera dig politiskt för en tryggare framtid.


Vad kan jag göra vid översvämningsrisk?

Att vara förberedd och agera i förväg kan minska risken för skador och göra det lättare att hantera en översvämningskris.

När översvämning är möjlig

  • Ta hänsyn till hur du bor. Bor du i en dalsänka behöver du mer förberedelser än för om du bor på högre mark.
  • Ta reda på var huvudströmbrytaren är och hur du stänger av all el. Dels för att undvika att göra situationen värre genom elchock.
  • Att skapa en utrymningsplan och överväga vad som ska tas med och vart du ska ta vägen är också viktigt. Se till att alla i hushållet är medvetna om planen.
  • Håll kontakten med dina grannar och inventera vilka som kan vara till hjälp, eller behöva hjälp, så att ni kan samarbeta är gott.
  • Parkera bilen på en hög plats.
  • Täta där vatten kan komma in. Det kan till exempel handla om källarfönster och ventilationsöppningar.
  • Bygg vattenbarriär vid behov, till exempel kan barriärer av sand eller jord vid källartrappor minska skaderisken. Du kan använda stora zip-påsar fyllda med sand eller jord för att skapa en vattenbarriär och det bör du göra i förväg när översvämningar hotar.

När översvämning är sannolik

När en översvämning förväntas inträffa är det viktigt att du vidtar åtgärder för att minimera skador och risken för olyckor. Här är några steg du kan ta för att förbereda dig:

  • Placera möbler och elektriska apparater högt upp i huset eller på förhöjningar för att undvika att de skadas av vatten.
  • Ta bilder på rummen i ditt hus för att kunna visa försäkringsbolaget vid behov. Mejla bilderna till dig själv eller ladda upp dem i ”molnet” för säkerhets skull, så att de inte är beroende av att din mobiltelefon överlever översvämningen.
  • Håll dig uppdaterad genom att följa nyhetsrapporteringen om väderförhållandena och eventuella varningar för översvämningar.
  • Se till att din mobiltelefon är fullt laddad och att du har med dig viktiga dokument och föremål om du behöver evakuera.
  • Använd sandpåsar eller liknande för att täta golvbrunnar och toalettstolar. Detta förhindrar att vatten och avlopp tränger in i ditt hus om vattnet stiger i avloppsledningarna.

Under en översvämning

  • Undvik att gå eller köra bil genom översvämmade områden. Det är lätt att underskatta hur kraftfulla vattenmassor kan vara.
  • Stanna kvar på ett högt ställe där du kan bli hämtad av räddningstjänsten.
  • Lyssna alltid på räddningstjänstens order.
  • Om du inte kan lämna en plats på grund av översvämning, ring larmnumret för icke-akuta ärenden.
  • Vid nödsituation, ringer du naturligtvis 112.

Efter översvämningen

  • Kontakta ditt försäkringsbolag så snart som möjligt.
  • Skapa en lista över skadorna och dokumentera dem noggrant genom att ta bilder och filma innan du börjar städa upp.
  • Be en behörig elektriker att kontrollera om det är säkert att återansluta strömmen om din bostad har utsatts för vatten. Det är dumt att göra en krisig situation krisigare.
  • Undvik att dricka kranvatten utan att först rena det. Att koka vattnet under några minuter är ett säkert sätt, men var alltid uppmärksam på kommunens rekommendationer eftersom vissa föroreningar inte elimineras genom kokning. Vattnet kan också innehålla giftiga ämnen som kan göra det farligt att konsumera.
  • Om du har en egen brunn för dricksvatten, gör en egen bedömning eller skicka in ett vattenprov för analys. Du kan också rådfråga din kommun för vägledning.
  • När kommunen informerar om att vattnet är säkert att dricka igen, spola kranarna i minst 20 minuter för att säkerställa att eventuellt förorenat vatten sköljs ut.
  • Om du har vatten inomhus, kontakta räddningstjänsten eller ett specialiserat företag för att pumpa ut vattnet från källare och liknande för att minska skadorna på fastigheten.
  • Öppna fönster och dörrar för att möjliggöra luftcirkulation och avlägsna fukt. Vid tillgång till elektricitet kan du använda en fläkt öka ventilationen.
  • Släng alla livsmedel som har kommit i kontakt med smutsvattnet eftersom det kan innehålla avloppsvatten och andra skadliga ämnen.

Om du vill ta din beredskap till nästa nivå och göra en verklig skillnad, varför inte överväga att bli medlem i Civilförsvarsförbundet? Genom deras omfattande utbildningsprogram kan du lära dig att hantera olyckor och kriser på ett effektivt sätt. Dessutom kan du delta i frivilliga resursgrupper där du får specialutbildning för att kunna bistå i olika kris- och nödsituationer. Ta steget och bli en del av ett dedikerat team som arbetar för att göra samhället mer robust och säkert för alla.