Om det är något som kan ställa till det i allmänhet i ett normalläge och i synnerhet i kris- och samhällsstörning, så är det rädslor. För Maria Byquist blev en skrämmande upplevelse med en gummiorm startskottet för att vända en besvärande fobi, till ökad mental beredskap.
Sent under hösten konstaterade Maria Byquist att hon hade ledsnat på sin ormfobi. Det här hängde lite grann samman med att Hanna-Karin Grensmans son – en charmerande ung man –, kom på den briljanta idén att han skulle ta en gummiorm och slänga på henne.
Maria, som hoppade ungefär en och en halv meter upp i luften, fick hjärtklappning och var i det närmaste paralyserad i tio minuter. Sonen blev så ledsen över det här att han sprang och gömde sig på sitt rum, för han trodde aldrig någonsin att Maria skulle förlåta honom för den här överträdelsen. Maria förlät honom och en stund senare gjorde hon sina fantastiska ballongdjur till honom.
Som en förberedelse för att bättre kunna hantera kriser bestämde Maria sig för att göra sig av med den retsamma och besvärliga fobin. Hon började ta itu med sin rädsla genom att gå med i en Facebookgrupp som heter ”Derpology”, där folk delar bilder på reptiler. Dessa bilder blev hennes första verktyg för att långsamt minska sin rädsla. Genom att regelbundet se på bilder av ormar började hon känna sig mindre rädd.
Genom att ständigt se på ormbilder kunde Maria gradvis minska hur rädd hon blev. I början var det svårt, särskilt med bilder av läskigare ormar som vipers, men hon fortsatte och blev med tiden mer bekväm. Hennes beslutsamhet att inte ge upp är en viktig del av att bli fri från en fobi.
Efter att ha vant sig vid bilder, började Maria interagera med rörliga bilder och till och med en gummiorm. Detta visade sig vara ett viktigt steg där hon inte bara såg på sina rädslor utan också utmanade dem direkt. Hon lärde sig se ormar som mindre hotfulla.
Marias berättelse visar hur kraftfull kognitiv beteendeterapi kan vara mot fobier. Hon gick från att vara extremt rädd till att kunna hantera en gummiorm, vilket var en stor seger för henne.
Marias historia ger oss en modell för hur anpassade exponeringsstrategier kan övervinna fobier. Genom att möta sin rädsla steg för steg, kan man få tillbaka kontrollen och minska fobins negativa effekter.
Hantering av rädslor och fobier: Från undvikande till övervinnande
En fobi är en stark, irrationell ångest som känns berättigad för den drabbade men är oproportionerlig mot den faktiska faran. Den ihållande rädslan kan orsaka allt från mild oro till intensiv panik, vilket ofta leder till att individen undviker vissa situationer eller platser. Denna undvikande kan i sin tur bli begränsande och signifikant försämra livskvaliteten, då personen kontinuerligt styr sitt liv för att undgå det fruktade.
För att effektivt hantera och övervinna fobier är det avgörande att bryta cykeln av undvikande. Detta innebär att gradvis och systematiskt konfrontera det som framkallar rädslan. Strategier såsom exponeringsterapi, där individen stegvis och kontrollerat exponeras för det fruktade objektet eller situationen, har visat sig vara särskilt effektiva. Genom att konfrontera rädslan i en säker och stödjande miljö kan individen börja att omvärdera och förändra sina rädslereaktioner.
Undvikande är en naturlig reaktion på rädsla; det är kroppens sätt att skydda sig från upplevd fara. Men undvikande leder till att rädslor förblir okontrollerade och oemotsagda. Detta skapar en negativ feedback-loop där rädslan stärks varje gång personen undviker det fruktade objektet eller situationen, vilket kan cementera och förvärra rädslor och fobier.
Genom att aktivt arbeta mot att övervinna undvikandebeteenden kan individer inte bara hantera rädslor, undvika att fobier blir rädslor, samt hantera eventuella befintliga fobier. De kan också stärka sin allmänna psykologiska motståndskraft.
”Alla måste förbereda sig mentalt på att det kan bli krig även i Sverige”
När vi känner rädsla för något, finns det olika orsaker till det. Ibland har vi lärt oss att något är farligt, eller så har vår hjärna av någon anledning bestämt sig för att något utgör ett hot. När vi sedan låter rädslan styra och undviker det vi är rädda för upprepade gånger, bekräftar vi för vår hjärna att hotet är verkligt. Detta kan leda till att en enkel rädsla växer sig till en allvarlig fobi.
För att motverka detta, är det viktigt att vi utmanar vår rädsla istället för att undvika den. Det är lite som att direkt efter att ha ramlat av en cykel, bestiga den igen för att visa för oss själva att det inte alltid kommer att leda till en olycka. På detta sätt lär vi oss att inte alla situationer är farliga, vilket hjälper oss att leva mindre begränsade liv. Speciellt i krissituationer är det fördelaktigt att inte låta rädsla ta över.
”Alla måste förbereda sig mentalt på att det kan bli krig även i Sverige” sa överbefälhavare Micael Bydén och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M), under Folk och Försvars Rikskonferens 2024 .Detta ledde till att många människor uttryckte rädsla och panik på sociala medier.
Det är normalt att känna oro inför sådana hot. Men genom att informera oss och utveckla färdigheter, inom till exempel beredskap, kan vi hantera dessa rädslor bättre. Att lära sig nya saker kan först verka skrämmande, men med tiden och övning blir vi mer bekväma med uppgiften.
Så vi har väldigt, väldigt mycket att vinna på att ta oss förbi rädslor, fobier, eller vad det än är, som hindrar oss från att göra de sakerna som vi vill. Vi kanske tycker att det är läskigt med hemberedskap, men genom att stå ut med det obehaget och försöka hantera det, så kommer det också att släppa. Våra hjärnor är konstruerade på det sättet.
Var inte rädd, var förberedd!