Socialstyrelsen har en kampanj sedan en tid tillbaka. De skriver:
Alla ska ha tillgång till livsnödvändiga mediciner. Om du har en beredskap hemma och hämtar ut mediciner i god tid så är du bättre rustad vid en kris eller inför ett krig. Socialstyrelsen rekommenderar att du som har en långvarig receptbelagd behandling har medicin för en månad hemma.
Det är naturligtvis ett utmärkt råd. Men det finns ett litet problem med det; i praktiken är det svårt för många att följa det.
Dels beror det på vilken sorts medicin det är, dels beror det på hur läkaren väljer att förskriva medicinen, och dels beror det på hur apoteken tillåter personer att hämta ut medicinen.
Och när man läser kommentarer från Socialstyrelsen så är det uppenbart att Socialstyrelsens kommunikatörer har en uppfattning om hur det ser ut i praktiken som i många fall skiljer sig markant från verkligheten.
- Jag uppmanar därför Socialstyrelsen gå ut med instruktioner till läkare och apotekspersonal så att de i högre grad underlättar sådan beredskap.
För det är ett faktum att en hel massa restriktioner har mer att göra med slentrian hos den enskilda läkaren och ersättningsmodeller för receptförskrivning än med att det är medicinskt motiverat.
- Jag uppmanar också Socialstyrelsen att fundera på hur de vill att medicinsförskrivning ska fungera för de som har narkotikaklassad medicin (och liknande) och berätta vad de kommit fram till. Dels för att det är kostsamt för både individer och samhälle att ha stora grupper med patienter som i händelse av kris förlorar sina mediciner.
Dels för att man nu har skrämt upp dessa grupper. För när man säger till människor att göra något, utan att skapa möjlighet för dem att göra det, skapar man stress och oro. Så vad tänker Socialstyrelsen till exempel att den som äter Attentin för sin ADHD ska göra? Vad är planen?
- Jag uppmanar dessutom alla läkare att se över hur de kan hjälpa sina patienter att följa Socialstyrelsens råd. Man kan börja med att försäkra sig om att alla restriktioner man lägger på recepten är medicinskt motiverade.
Och jag uppmanar alla som äter mediciner i alla fall försöka ta upp saken med sin läkare. För även om jag själv vet hur svårt det kan vara, så är det viktigt. För det är inget fel på Socialstyrelsens råd, bara på förutsättningarna att efterleva det.