Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Soppa till minne av Förste högbåtsman Karl Valter Sundkvist

En mustig och god tomatsoppa med burkskinka, ris och grönsaker. Perfekt vardagsmat för höstiga dagar. 

Karl Valter Sundkvist föddes i Falun och började sin tjänstgöring i flottan under andra världskriget 1945. Han tjänstgjorde på jägaren HMS Småland, vilket innebär att han (tillsammans med många andra) och de på regalskeppet Vasa, faktiskt har tjänstgjort på vad som idag är ett museifartyg. Idag ligger jägaren HMS Småland i Göteborg och är väl värd ett besök. Klappa signalistkorgen lite extra, för där har Karl Valter tillbringat många timmar.

Sonen Örjan följde i sin fars fotspår som officer i marinen, och det är han som står bakom denna matutmaning. Den är baserad på ris, olja och lök, matvaror som Karl Valter alltid hade i sitt beredskapsförråd.


Ingredienser

1 st burkskinka
2,5 dl tomatpuré
1 kilo lök (kan bytas mot 5 msk lökpulver)
1 burk ärtor och morötter
2 l vatten
2,5 dl ris (okokt)

3 msk olja (rapsolja är bättre då det är lokalodlat)
2 tsk torkad mald ingefära
1 tsk mald kanel
1,5 tsk vitlökspulver
2 msk curry
2 tärningar grönsaksbuljong
2 msk honung
0,5 tsk salt
(0,5 tsk chilliflakes, om du gillar starkare mat)

Så gör du

  1. Öppna skinkburken, ta ur skinkan och tärna den med kniv till ungefär 1 cm stora kuber.
  2. Skala och tärna löken till runt 0,5 cm stora bitar.
  3. Bryn löken i olja på medelhög värme till den är mjuk och gyllene.
  4. Tillsätt risen och bryn även det någon minut.
  5. Tillsätt övriga ingredienser och koka på låg värme tills riset är mjukt. Rör om ibland så det inte bränner fast i botten.

Den går lika bra att tillaga soppan på en elspis, på ett stormkök, eller på en beredskapsspis (till exempel en pizza-sten på en grill). Och om man inte vill äta kött kan man byta ut skinkan mot kikärtor eller något annat proteinrikt.

Foto på HMS Småland: Eskil Malmberg Publicerad enligt CC BY-SA 4.0


För dig som vill lära dig mer om beredskapsmatlagning

Slottsdrakens beredskapskokbok

Beredskap och ballonger – familjemat i kris utan rädsla (4 h)

Beredskapsmat för NPF (4 h)